Hovedside Om oss Vi tilbyr Referanser Priser Veibeskrivelse Kontakt oss
 
 Hva er mastering?
Mastering er et ukjent begrep for mange, og det kan være litt vanskelig å forstå hva som skjer under denne prosessen og hvorfor det er nødvendig.
Hva om vi sammenligner låtene på en umastra CD med damer? (Ikke at damer er lettere å forstå seg på, snarere tvert i mot...) Skulle vi «mastre» en dame, ville vi se på henne og prøve å få henne til å se så bra ut som mulig slik at folk legger merke til dem og vil ha dem. Siste finpussen før festen er jo viktig!
På en CD vil man også at låtene (altså «damene») skal være like høye i volum og at proporsjonene mellom bass og diskant er like (slik at «kroppsfasongen» er pen) for at man skal føle at det en helhet i platen.
På en umastra cd så vil låtene ha litt forskjellig lydstyrke. Noen har kanskje litt slapp bass og andre mangler kanskje litt sprut og sprett. Dette kan vi ofte rette på masteringsstadiet med noen «kirurgiske» grep, blant annet ved hjelp av EQ og kompressor/limiter. Ja, på same måte kan kirurger gi damer med «slapp» kropp en strammere form med med den spretten som mangla!
Så når alle «damene» er sparkla, pussa og klare til releasepartyet (platen), er det rekkefølgen og avstanden mellom dem (pausene mellom låtene) som gjenstår. Dette er kanskje den aller viktigste delen for at plata skal selge mest mulig.
Tilslutt legger vi på ISRC-koder. ISRC er en internasjonal standardkode som skal identifisere alle innspillinger av lydopptak som er ment utgitt på markedet. Den fastslår hvem som har laga dem, i hvilket land de er laga, etc.
Og hvorfor er mastering så nødvendig? Vel, de fineste og høyeste damene får alltid mer oppmerksomhet...
 
 
Kontoradresse:
Norbygata 17, 0187 Oslo
Tlf: 99 27 64 12
Besøksadresse:
Østensjøveien 9, 0661 Oslo
Fax: 411 900 12
Klikk her for veibeskrivelse Info og booking: henning@skrekkogskru.com